WARSZTATY KULINARNE I SKANSEN NADOLE - KLASA II
Restauracja Nadolanka Uczniowie klasy II uczestniczyli w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez kucharza Restauracji Nadolanka w Nadolu. Organizator przywitał uczestników warsztatów pysznym sokiem, następnie dzieciaki wcieliły się w Młodych Pizzaiolo, którzy pod okiem mistrza pizzy samodzielnie wykonywali ulubione danie z wybranymi przez siebie dodatkami. Powstały przepyszne, kolorowe kompozycje, pizze, które ze smakiem wszyscy zjadali. Uczniowie zostali podzieleni na grupy, podczas gdy jedni przygotowywali posiłek, inni poznawali nazwy potrzebnych do jej wykonania składników, w języku angielskim. Zajęcia prowadziła pani Martyna Myślisz. Za ukończenie warsztatów przygotowania pizzy w Restauracji Nadolanka otrzymali Certyfikat Młodego Pizzaiolo.
Następnie udaliśmy się do pobliskiego Skansenu, Zagrody Gburskiej i Rybackiej, położonej w malowniczej okolicy nad Jeziorem Żarnowieckim. Pani przewodnik oprowadziła nas po oryginalnej XIX wiecznej zagrodzie z chatą gospodarza i rybaka oraz zabudowaniami: stodołą, oborą, wozownią, gołębnikiem, pasieką, kieratem, wędzarnią i piecem chlebowym. Wszystkie elementy znajdujące się na terenie muzeum są autentyczne. Uczniowie z zaciekawieniem słuchali opowieści o życiu Kaszubów z przełomu wieków. To była żywa lekcja historii.
Dzięki uprzejmości właściciela przedsiębiorstwa przewozowego Usługi Autokarowe „Kosiróg” pana Ireneusza Kosiroga skorzystaliśmy z przejazdu na warsztaty do Nadola.